[HR] Obrazovanje u izvanrednim situacijama

Europska komisija preko Glavne uprave za europsku civilnu zaštitu i europske operacije humanitarne pomoći (DG ECHO) pokreće komunikacijsku kampanju za podizanje svijesti o važnosti obrazovanja u izvanrednim situacijama. 

Ovaj skup materijala sadrži informacije i materijale koje možete iskoristiti kako biste angažirali učenike i studente u svojim školama ili obrazovnim ustanovama. ​ 

1. Obrazovanje unatoč svemu 

Slogan ove kampanje podizanja svijesti je „Obrazovanje unatoč svemu“. Tom kratkom i jasnom izjavom želimo naglasiti da je obrazovanje osnovno pravo i temeljna potreba djece i mladih. Budući da humanitarne krize diljem svijeta predstavljaju prijetnju obrazovanju djece i mladih, ključno je pružiti im bolju budućnost, razviti njihov puni potencijal te im osigurati potrebne vještine i zaštitu kako bismo im povratili osjećaj normalnosti i sigurnosti. ​ 

Obrazovanje se ne smije prekidati bez obzira na ozbiljnost krizne situacije. 

Hanan, Syria
Hanan, Syria

Obrazovanje je pokretač promjena: iznimno je moćno i predstavlja temelj svega. Obrazovanje mora biti uvijek dostupno i bez obzira na sve. Upravo iz tog razloga Europska unija ulaže u obrazovanje u kriznim situacijama diljem svijeta. 

Cilj je kampanje pomoći učenicima i studentima u dobi od 16 do 30 godina da bolje razumiju i razmišljaju o pozitivnom utjecaju obrazovnih projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije na mlade u područjima koja su pogodile humanitarne krize, i to kroz dugometražne i kratkometražne dokumentarne filmove, kao i kroz natječaj za najbolju ideju za dokumentarni film. 

Želite li doznati više o kampanji, posjetite stranicu i otkrijte što Europska unija čini kako bi podržala obrazovanje u izvanrednim situacijama. ​ 

Information for Teachers_HR.pptx

PPTX - 46 Mb

2. Prikazivanje dokumentarnog filma u školama  

Dvanaestominutni dokumentarac produciran u suradnji s renomiranim stvarateljima dokumenaraca Olivierom Jobardom i Claire Billet koji čine dio agencije MYOP.

Taj će se dokumentarac prikazivati na različitim humanitarnim filmskim festivalima kako bi se pokrenula rasprava o važnosti obrazovanja u kriznim situacijama. Popis festivala dostupan je na stranici kampanje. 

Pozivamo škole i druge obrazovne ustanove da od svibnja nadalje u svojim prostorijama organiziraju prikazivanje dokumentarca. ​ 

Trailer i cijeli dokumentarac možete pogledati ovdje:

  • 30 sec video trailer
  • 1 min video trailer
  • 12 min video documentary

Želite li organizirati prikazivanje dokumentarca za svoje učenike i studente?

Želite li organizirati prikazivanje dokumentarca za svoje učenike i studente? Možda uz uvodni govor predstavnika Europske komisije ili raspravu o važnosti inicijative Obrazovanje unatoč svemu nakon samog prikazivanja? Pošaljite nam e-poruku. Dat ćemo vam kopiju dokumentarca i pomoći vam u organiziranju događanja. 


3. Sudjelujte u natječaju Education in Motion 

Natječaj mladim Europljanima pruža priliku da razmotre važnost obrazovanja i predlože vlastite ideje za dokumentarni film na tu temu, a sretnom pobjedniku da snimi dokumentarni film u trajanju od pet do deset minuta u suradnji s medijskom kućom VICE World News. ​ 

 

APPLICATIONS ARE CLOSED

The winner will be announced in spring 2023.


4. Gledaj više video zapisa o obrazovanju u kontekstu krize:

Marie_Burkina Faso_ HR _15'.mp4

MP4 - 31 Mb

Hanan_Syria_HR_15'.mp4

MP4 - 31 Mb

Hanan_Syria_HR_15'.mp4

MP4 - 31 Mb

Marie, Burkina Faso_HR

MP4 - 65 Mb

Hanan, Syria_HR

MP4 - 67 Mb

Sonia, Ukraine_HR

MP4 - 80 Mb

5. Key visuals

Education in emergency_Burkina_kvisuals_HR.pdf

PDF - 2.6 Mb

Education in emergency_Syria_kvisuals_HR.pdf

PDF - 1.5 Mb

Education in emergency_Ukraine_kvisuals_HR.pdf

PDF - 2.4 Mb

6. ​ #EducationNoMatterWhat Social Media posts 

 

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ (1) FACEBOOK and INSTAGRAM POST

Darina, Sonja i Mikita su iz Irpina, Ukrajine. Oni su glavni junaci kratkog dokumentarca ‘Kad odrastem’ koji je dio kampanje @eu_echo, #EducationNoMatterWhat.

Strahote rata ih ne sprječavaju da sanjaju o boljoj budućnosti te su inspiracija za svu djecu koja trenutno žive u zonama sukoba i šire 🙏

Dokumentarac 'Kad odrastem' će biti prikazan na 13 festivala diljem Europe, a prvi je na redu @zagrebdox ovaj tjedan.

Film možete pogledati i ovdje: https://civil-protection-humanitarian-aid.ec.europa.eu/resources-campaigns/campaigns/education-no-matter-what_en

 

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ (2) FACEBOOK POST

Zamisli da ostaneš bez prava na pristup obrazovanju… kako bi se osjećao ❔

To se, nažalost, događa djeci pogođenoj humanitarnim krizama: ostaju bez prava na obrazovanje u sigurnom i ugodnom okruženju učionice.

To je za Europsku uniju🇪🇺 nedopustivo. Iz tog razloga @EUCivilProtection&HumanitarianAid milijunima djece pomaže ostvariti pristup obrazovanju #EducationNoMatterWhat 📚

👉 Doznaj više o tome kako se učenici i studenti vraćaju svojim navikama zahvaljujući vlastitoj unutarnjoj snazi i humanitarnoj pomoći Europske unije.

#EducationNoMatterWhat

#EducationInEmergencies

 

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ (3) INSTAGRAM POST

Jesi li čuo za #EducationNoMatterWhat ❓

Riječ je o novoj kampanji @eu_echo koja se bavi izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju milijuni učenika i studenata pogođeni humanitarnim krizama.

Europska unija značajan je donator u području obrazovanja: doznaj kako Unija pomaže učenicima i studentima poput tebe kako bi nastavili s obrazovanjem 📙📗📘 unatoč svemu: saznaj više o samoj kampanji, klikni na poveznicu u opisu!

#EducationNoMatterWhat
#EducationInEmergencies


Pratite nas na sljedećim društvenim mrežama: 

Hvala vam na širenju glasa o kampanji! 


Privacy notice

We contact you in relation to the Campaign on the EU Humanitarian Aid operation: #EducationNoMatterWhat. We believe this would interest you considering your field of activity. We obtained your contact information from public records or through direct contact with your organization within the framework of this campaign. More information on how your personal data is processed you find here. If you do not wish to be contacted about this topic or you change your mind at any time, feel free to unsubscribe by replying to this email.

 

Get updates in your mailbox

By clicking "Subscribe" I confirm I have read and agree to the Privacy Policy.

About DG ECHO